Bref

6 tipp a vécé dugulásának megelőzésére és megszüntetésére

Az eldugult vécé olyasmi, amivel nem szívesen foglalkozunk. Kellemetlen, kosszal jár és egy csomó kárt okozhat. Mivel ritkán öblítjük a vécét a padlóra, ezért a legjobb, ha mindent megteszünk, ami csökkentheti ennek előfordulását.

Szerencsére sokféle megelőző intézkedést tehetünk annak biztosítására, hogy a vécé vízkőmentes maradjon, és jól működjön az öblítés. Összegyűjtöttük a 6 legfontosabb dolgot, amelyekkel megelőzheti a vécé eldugulását, valamint ötleteket adunk ahhoz is, hogy mit tegyen, ha már kezd kialakulni a dugulás.

1. Fontolja meg, mit dob bele

A legtöbb dugulás azért történik, mert olyasmit dobnak a vécébe, amit nem lenne szabad. Ezért a legjobb mód a vécé dugulásának elkerülésére az, ha a családban mindenki tudja, hogy a vécé nem szemetes: nem lehet akármit beledobni. A vendégeknek is tudniuk kell az eldugult vécé veszélyeit, és ez az a pont, ahol a dolog kezd kissé arcpirítóvá válni. Nehéz elmagyarázni egy vendégnek, hogy hogyan kell használni a vécét, és ha mégis baleset történik, a vendég esetleg túlságosan szégyelli elismerni, hogy valami oda nem valót ejtett bele. A gondok és pironkodás helyett egyszerűbb kitenni egy figyelmeztető jelzést. Ez egyszerűen figyelmezteti a vendégeket és a család többi tagját, hogy az olyan dolgok, mint az egészségügyi betét, vatta, fültisztító és fogselyem a vécé dugulását okozhatják, ezért inkább a szemetesbe kell őket tenni. Végül is, ha gyakran ütközik ebbe a problémába, akkor érdemes megfontolni azt is, hogy másféle vécépapírt használjon. Néha a kényelmesnek szánt, vastag 2-rétegű papírok is eldugíthatják a vécét, ha egy öblítéssel soknak kell lemennie.

Toilet Roll.

2. Rendszeres tisztítás

A vécé rendszeres tisztítása és karbantartása is fontos tényező a dugulás megelőzéséhez. Annak biztosítása érdekében, hogy a vécé teljes erővel öblítsen (és ezáltal kisebb legyen a dugulás esélye), a kagyló pereme alatt is tartsa tisztán a vécét. Ott vannak a kis lyukak, ahol a víz beömlik a kagylóba, és ezek idővel eldugulhatnak.  Időnként érdemes kitisztítani a vécé víztartályának belsejét is, ha könnyen hozzáférhető. A vécé dugulási problémái itt is kezdődhetnek, ha olyan mértékű az algák megtelepedése, hogy megakadályozzák a víz szabad áramlását, vagy ha emiatt megszorul a belső szerkezet. A tartályban használható Bref Duo Cubes tabletták használata segít megelőzni az algák megtelepülését, de ezen kívül érdemes évente leüríteni is a tartályt és jó alaposan kisúrolni.

Rendszeres vécétisztítás.

3. A vécé vízkőmentesen tartása

A vízkő a vécékagylóban kialakuló barnás foltok fő oka, és ez hozzájárulhat a vécé eldugulásához is a lefolyó szabad átfolyásának szűkítésével a szifonban (U-csőben). Minden vízben, de különösen az úgynevezett „kemény vízben” vannak ásványi anyagok (például kalcium, mész, magnézium és vas), amelyek hajlamosak megtapadni és lerakódni a csövek és a vécékagyló falán. A víz párolgása közben a mész lerakódik, és ilyen ásványok maradnak vissza. A lerakódásokba beletapad a kosz és baktériumok, miközben lasssanként, rétegről rétegre vastagszanak. Ez a vízkő nem csak csúnya látvány és nem higiénikus, de ez okozza a csövek belsejének szűkülését, és ezzel idővel a dugulást is. Ennek a problémának a valószínűsége attól függ, hogy milyen kemény a víz ott, ahol ön él. Még a viszonylag lágy vizű területeken is jó ötlet a vécé vízkőmentesítése, a kemény vizű helyeken pedig elkerülhetetlen.

A vízkőlerakódás megelőzhető a vécéperem-blokkok állandó használatával, valamint a vécétartályba tett tisztító kockákkal. Ezek segítenek megelőzni a mészkő lerakódását, és nagyon könnyű a használatuk. A tartályba tett kockák különösen hatékonyak, mivel leküzdik a vízkő lerakódását a tartályban és a nagyon kis öblítő lyukakban a kagyló pereme alatt, valamint a kagyló fő részében is. Ha már visszafordíthatatlan a kár és azt szeretné tudni, hogyan távolítsa el a vízkövet a vécéjéből, akkor a Bref 10x Effect Power Gel használata segíthet. Ez a savas alapú vécétisztító szer segít megszüntetni a foltokat, és némi súrolás után gyorsan eltávolítja az összes, vagy legalábbis a legtöbb megkeményedett vízkövet.

Vízkőmentes vécé.

4. Mindig jól öblítse

Az öblítős vécé azon az elven működik, hogy egyszerre sok vizet engedünk bele a kagylóba, ami lemossa a benne lévő anyagokat, és biztosan átnyomja az alul levő bűzelzáró U-csövön. Ha nem elég a víz mennyisége, akkor ennek az ereje nem elég a folyamathoz, és valami beleszorulhat.

A környezetvédelmi megfontolások a vécék vízhasználatának szigorúbb előírásait eredményezték. Gyakori a kettős öblítőrendszerű tartály és sok háztartásban még téglát is tesznek a víztartályba, hogy kisebb legyen. Ezek a megoldások általában sikeresek, de érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a vízmegtakarítási megoldás bevezetése után annak dugulás lehet a következménye.

Öblítő víz.

5. Beavatkozás még időben

Ha valami beleesik a vécébe, ne finnyáskodjon, hanem nyúljon utána. Ez talán szörnyen hangzik, de a pár perces kellemetlenség nagyon sok gondtól megóvhatja önt. Amikor a hajkefe vagy fogkrémes tubus az U-cső túlsó oldalán szorul meg, sokkal nehezebb munka lesz kiszedni.

Mindig legyen a vécében egy vécépumpa.
A felsorolt okok miatt mindig érdemes egy vécépumpát a vécében tartani. Használja azonnal, amint úgy véli, kezd eldugulni a vécé, vagy ha tudja, hogy olyasmi került a vécébe, aminek nem kellett volna. Egy gyors pumpálás a vécépumpával valószínűleg eltávolít minden akadályt, és a lefolyó újra szabadon fog folyni.

Amikor gond van, ne húzza le a vécét!
Ha nem folyik le a vécé és ön újra lehúzza, akkor a kidugulás helyett előfordulhat, hogy a vécéből kiömlik a víz. De ez csak a lehető legrosszabb esetben fordulhat elő. Várjon legalább addig, amíg lecsökken a vízszint, mielőtt újra lehúzná. A legjobb megoldás az, ha azonnal nekiáll a vécépumpával és megszünteti a problémát.

Fogjuk a vécépumpát.

6. Mikor kérjük szakember segítségét?

Ha a vécépumpa nem oldja meg a gondot és a vécé továbbra is el van dugulva, akkor valószínűleg itt az ideje, hogy szakembert hívjon - minél előbb, annál jobb.  Az eldugult vécé nem csak nem higiénikus, de víz kiömlését is okozhatja, önnek és a szomszédoknak is gondot okozva.

Az eldugult vécé veszélyei.

Ha egy vécéből sok víz kiömlik, az tönkreteheti a padlóburkolatot, átszivároghat a ház többi részébe, még a padlón keresztül más helyiségekbe és más lakásokba is. A legrosszabb esetben komoly anyagi károkat is okozhat.

Az eldugult vécé többnyire nagy kosszal jár, rossz szagot okoz és a feltakarítás nagyon kellemetlen és költséges lehet. A szakember időben beavatkozása nagyon sok gondtól megóvhatja önt.

Ne álljon neki szerelni. Kérjen segítséget!

Eldugult vécé?
Előzze meg a kellemetlenségeket és a károkat...
Legyen tisztában azzal, hogyan lehet gyorsan és biztonságosan megoldani.