Bref

Gyönyörű mosdók - múlt, jelen és jövő

Habár a mosdó a manapság ismert és kedvelt formájában meglehetősen új találmány, a nyilvános és magánvécék már nagyjából a civilizáció hajnala óta léteznek. A technológia sokat változott, de az ember állandóan arra törekedett, hogy a mosdót tiszta és nyugodt hellyé tegye.

A hajdani mosdóstílusok a mai mosdó átalakítások nagyszerű ötletforrásai. Csatlakozzon hozzánk egy időutazásra és fedezze fel mosdója új kinézetét.

Hic manebimus optime!

A mindennapos tisztálkodás nagyon fontos része volt az ősi városi kultúrának, és különösen a rómaiak nagyon gondosan megtervezték nyilvános fürdőiket és vécéiket.  Ezek olyan társasági és közösségi helyek voltak, ahol a polgárok a politikáról és üzletről beszélgettek, miközben „a dolgukat végezték”.

Lehetséges, hogy Ön megütközik a közösségi vécé gondolatától, ám a római vécék stílusossága olyasmi, amit még ma is megcsodálhatunk és amelyből ötleteket meríthetünk. Különösen a római világ gyönyörű mozaikjait lehet nagyon hatásosan utánozni a modern (sokkal szemérmesebb) mosdókban.

Mozaik elrendezés.

Gyönyörű ágytálak

A Római Birodalom hanyatlásával és bukásával évszázadokra megszűnt a mosdók minden kifinomultsága. Az ókori világ bonyolult higiéniai és vízellátó rendszereit elfeledték, és a barbárok földbe ásott gödre utáni következő technológia a szerény kis ágytál volt.

Ezt az egyszerű eszközt az ágy alatt vagy egy fülkében tartották, és az emberek évszázadokon át használták, az eredményt pedig kiöntötték. Ebben a módszerben az egyetlen szép dolog maga az edény, amely sokszor nagyon díszes volt.

Egy antik ágytál ma is fantasztikus dísztárgy egy modern fürdőszobában (például másodlagos célra virágcserépként használva). Akár vészmegoldásként is használható, ha az összes modern szennyvízvezeték csődöt mond.

Rendszeres tisztítás.

Viktoriánus mosdók. Amikor Nagy-Britanniát a vizek uralták

Ó, mennyire szerették a viktoriánusok a mosdóikat! A britek számára ezek voltak az ipari felsőbbség és fejlődés jelképei. London vezetett a köztisztaság terén, mert az első nyilvános vécék itt nyíltak meg 1851-ben, és itt létesült olyan szennyvízrendszer, amelyet még ma is a világ egyik csodájának tekintenek. Büszkeségüket a köztisztaságra a vécék díszessége is tükrözi, és minden tisztes otthon kifinomult ízléssel festett vécécsészével és díszes víztartállyal dicsekedhetett. Ez volt a szépséges mosdók aranykora!

A viktoriánus stílus még ma is elterjedt a jómódúak mosdóiban, és a közelmúlt éveiben újra nagyon felkapott lett. Ez megkönnyíti a mosdók berendezéseinek reprodukálását és korhű 19. századi stílus kialakítását, ám ne feledje, hogy e korszak kinézetének utánzása nem olcsó mulatság.

Viktoriánus vizelőedény.

Art Nouveau

A mosdók kinézetének fejlődése során a következő lépés a kontinensen zajlott, és sokkal közrendűbb jellegű volt. Különösen Párizs volt az Art Nouveau („Új művészet”) virágzásának központja, ahol sok középület rendkívül szép lett, köztük a nyilvános vécék is. A kizárólag hölgyek számára készült mosdó, a La Madeleine talán a leghíresebb példa erre, ám a francia férfiakról sem feledkeztek meg. Párizsban városszerte sok díszes közvécé van.

Ez a sajátos virágdíszes stílus nem olyan, amit széleskörűen másolnának manapság, így nem könnyű ilyen csészéket és mosdókat találni. Az Art Nouveau stílust a tapétákon lehet leggyakrabban fellelni. Keressen egy új beszállítót, aki cikornyás virágdíszekkel tudja díszíteni a vécéjét, és érjen el nagyon sikkes hatást.

Art Nouveau vécé.

Modern: A megfelelő vécé mindenki számára

A háború után Európa-szerte az volt a mottó, hogy mindenkinek legyen rendes otthona, és a demokrácia előrehaladásával a mosdók is rendesebbé váltak. A tömeggyártás elkerülhetetlenül azt eredményezte, hogy a mosdók kevésbé cifrák, és a modern vécé meglehetősen dísztelen az elődeihez képest. Az 50-es, 60-as és 70-es évek belsőépítészei a színek használatával kompenzálták ezt. A bézs, zöld és narancs vagy színes csíkok gazdag árnyalatait használták.

A közelmúltban úgy tűnik, még a színek is lementek a lefolyón a mosdók díszítéséből, és a modern vécék többsége ma már sima fehér. Ez meglehetősen kényelmes, ám azok számára, akik némi retró stílusra vágynak, még ma is kaphatók színesebb csempék.

Modern vécé.

Okos vécé

Szóval, milyen lesz a jövő szerény mosdója? Nos, úgy tűnik, a mosdók is megindultak a csúcstechnológia útján. Japán már hosszú ideje vezető a mosdó-tech terén a sokféle kütyüvel és szerkentyűvel, amelyeket beépítenek a vécékbe.

Az internet eljövetelével a nyugati világ mosdói is követik példájukat, és már el is érkeztünk a csúcstechnológiás funkciók bevezetéséhez, amelyek sokkal többet tesznek, nem csak meleg levegőt fújnak a hátunkra. A jövő okos vécéi nem csak több kényelmet nyújtanak, hanem egészségesebbek és higiénikusabbak is lesznek, sőt akár elemzik is a tartalmukat.

A legújabban kapható vécék közül némelyik már teljesen kézmentes megoldást kínál, hogy teljesen érintésmentes higiéniát tegyen lehetővé. Ilyen megoldás a beszédhangos aktiválás, a vécéülőke automatikus emelése és süllyesztése, az automatikus öblítés, és a varázspálca, amely feltakarít ön után.

És ez még nem minden! Az okos technológia milliárdokat takaríthat meg az egészségügyi költségvetésnek, és úgy tűnik, valószínűleg a mosdók élen fognak járni ebben a forradalomban. A széklet és vizelet tesztelése máris megvalósult néhány technológiában kiemelkedő otthonban. Vizsgálni lehet olyan betegségeket, mint a cukorbetegség, és az adatokat továbbítani lehet az otthoni számítógépbe, vagy akár az orvosához is elemzés céljából.

Ha sok elkölthető pénze van, az ilyen okos technológiák némelyike máris beszerezhető. Legyen a mosdó-tech úttörője, és máris lesz miről beszélgetni a vendégekkel, hogy irigykedhessenek.

Ne legyen elmaradott! Kérjen segítséget!

Amit mindig is tudni akart a vécékről: múlt, jelen és jövő.
Kombinálja a letűnt korok stílusát a holnap technológiájával a korokon átvezető teljes vécé-kalauzunkkal.